Комуникацията – вербална или невербална?! :) Въпрос на избор …


Седемдесет процента от цялата комуникация е визуална, а не слухова.
Ефективните комуникатори слушат какво казват хората, контролират и управляват това, което казват те самите, а освен това са наясно със сигналите, които подава езикът на тялото им и обръщат внимание на езика на тялото на другите хора. Това е съществена част от комуникационния процес. Твърди се, че всеки ден комуникираме с около 4000 думи и звуци.
В така наречената „наука“ за езика на тялото се твърди, че съществуват около 750 000 сигнала, от които само 1 5 000 се подават чрез лицето.
При тези условия надали е изненадващо, че е толкова трудно езикът на тялото да бъде правилно дефиниран.
И така, какво можем да извлечем от тази статистика? По-голямата част от хората могат да контролират това, което казват със само четирите хиляди думи и звуци в редовна употреба, но ако са намесени и 750 000 сигнала, не можем да очакваме да контролираме напълно информацията, подавана от телата ни. Когато изречена дума е в разрез със сигнал от езика на тялото, не подлежи на съмнение, че сигналът ще бъде правилен, защото той е спонтанен.
Клопки при интерпретирането
Има много интерпретации на езика на тялото, на позицията или на движенията, и те, разбира се, варират в зависимост от националността, културата и поведенческите традиции. Някои критици твърдят, че езикът на тялото е твърде комплексен, за да бъдат формирани основи за твърдо негово обяснение, особено в мулти- културни общества. Например много хора обясняват избягването на директния зрителен контакт като индикация, че човекът може би лъже, но други може да го интерпретират като знак за нервност или наглост. В някои култури директният зрителен контакт се приема като предизвикателство към авторитета и се възприема за учтиво да се гледа настрани при разговор с по-висшестоящ. Следователно зрителният контакт е само един от примерите, които могат да бъдат интерпретирани различно на работното място.
Винаги, обаче, има изключения от правилото и е важно да изградите свое собствено разбиране за езика на тялото на хората. Развийте собствени възприятия.
Направете усилието да четете израза на лицето и движенията на тялото и „слушайте“ постоянно с очите си.
Разчитане на сигналите
Твърди се, че по-голяма част от човешката комуникация се провежда повече чрез използване на жестове, пози, позиции и дистанции, отколкото чрез който и да е друг метод. Има моменти, в които се налага да контролираме езика на тялото си, за да можем да комуникираме ефективно. Например повечето екстровертни хора са „осезателни“ типове и е много по-вероятно да докоснат други като част от начина им за общуване, отколкото интровертните. Един „осезателен“ човек обаче може да причини голям дискомфорт, докосвайки друг, по-интровертен от него. Да бъдат докоснати от друг човек може да се стори много нападателно на някои хора, въпреки че „осезателната“, екстровертна личност може да има съвсем различно разбиране по въпроса.
Следователно има смисъл да се опитваме да определим дали дадена личност е екстровертна или интровертна и един от най- лесните показатели, който го издава, е да гледаме как сяда. По- интровертният ще избута стола леко назад, а по-екстровертният ще придърпа стола под себе си. Интровертнияг иска пространство и никога не се приближава твърде много; екстровертният ще дойде много по-наблизо. Ето защо е толкова важно да „слушаме“ с очите.
Някои интересни факти относно езика на тялото
■ ЕЗИКЪТ на ТЯЛОТО ВИ изпраща послания през цялото време.
■ Тези послания понякога са ясни, а понякога — мътни, но се отнасят предимно до чувствата.
■ Повечето хора могат да се научат да разчитат посланията с доста добро ниво на точност.
■ Можете да промените начина, по който се чувствате, чрез съзнателна промяна на езика на тялото.
■ Предпочитаните от вас пози за тялото говорят за типа човек, който сте.

Да сте наясно с изброените, ви дава възможност да промените предаваните от вас послания, ако има нужда или ако не сте доволни от тях. Така че, имайте наум начина, по който искате да изглеждате. Може дори да си изградите модел за вас или за някого, когото одобрявате, ако се налага, да промените поведението си, за да станете този тип човек, който наистина бихте желали да бъдете.
Облекло
Голяма част от комуникацията чрез езика на тялото е подемна телна и следователно автоматична, но има някои елемен ти, които можете да контролирате и като резултат да започнете да комуникирате по-ефективно. Един от тях е външният ви вид.
Интересно е, че дрехите и външният вид като цяло дават отражение върху езика на тялото. Забелязали ли сте как хора с нова прическа понякога ходят по по-различен начин или как хората се движат различно в зависимост от типа дрехи, които носят?
Как се обличате? Какви бижута носите? Каква е прическата ви? От всички тези неща наблюдателят ще може да си изгради някакво мнение какъв тип човек сте. Разбира се, наблюдателят може да бъде напълно неточен, но все пак ще си състави мнение, което ще бъде трудно да бъде променено. „Да не съдиш за книгата по корицата й“ може да е истина до някаква степен, но помнете също така, че изборът на правилната корица може чувствително да увеличи продажбите на книгата на определени пазари, тъй като това обикновено е първото нещо, което привлича хората към нея. И обратно, може би трябва също да имаме предвид един коментар на Чарлз Дикенс: „Има книги, на които предната и задната корици са най-хубавата част.“
Важно е да се обличате подходящо за работата, която искате, а не за тази, която имате. В бизнеса е от основно значение да се обличате в зависимост от имиджа, който ви трябва, за да представите или подкрепите продукта, индустрията или услугата си. Вземете следното за пример: наскоро  попаднах на доста издигнат член от персонала с невероятен характер, страхотен ентусиазъм и огромни човешки умения. Външният му вид обаче спираше прогреса му в кариерата. Винаги изглеждаше в пълна бъркотия – дрехи, не съвсем по мярка, ужасни цветови комбинации, обувки бедствие. В неговата бизнес среда шефовете му просто не можеха да го повишат повече заради това, че не обръщаше внимание на вида си. Както се казва: „Не е сигурно, че правилният външен вид ще ви осигури достъп до заседателната зала, но е с сигурно, че грешният ще ви държи извън нея“.
Много хора вярват, че е тяхно право да се обличат както желаят и не мога да оспоря това. Обаче, има си време за работа и време за забавления и докато са на работа, служителите трябва да се съобразяват с бизнес културата на работодателя си, тъй като клиентите могат и лесно ще преценят една компания според външния вид на работещите в нея.
Езикът на знаците
За да комуникирате ефективно, от особено значение е да имате поне малко знания как да разчитате и интерпретирате израженията на лицето и вида като цяло. Можете ли да кажете кога някой е депресиран, разтревожен, стресиран, липсва му увереност? Можете ли да кажете кога един човек има проблеми у дома или кога някой не се справя ефективно? Би трябвало да сте способни да прихващате сигналите от езика на тялото, които ви дават възможност да предприемете необходимите стъпки към разкриването на нечии проблем. Обръщайте внимание на знаци като: запускане на външния вид, намаляване или увеличаване на теглото, начин на ходене, сякаш грижите за целия свят са върху рамената на човека.
Наблюдавайте и показателите, които говорят, че някой може да не ви казва цялата истина. Те обикновено са доста стандартни, като например човек да отговори на въпрос и в същото време да си върти часовника в ръцете, да се чеше по врата, да си търка носа или да не ви гледа право в очите. Ако човек не изпраща обичайните знаци по време на разговор, е възможно да се опитва да избегне някоя тема или да не ви казва цялата истина.
Наблюдавайте сигналите на езика на тялото, когато говорите с хората. Ако не им стига времето, отегчени са или не са заинтересовани от това, което казвате, телата им ще ги издадат. Може да станат неспокойни, постоянно да сменят позата си, да си оправят дрехите, да се оглеждат из стаята, да поглеждат към вратата. Ако хората искат да чуят още, ако искат да купят от вас, телата им ще ви го кажат. Те ще ви гледат право в очите, ще си придърпат по- близо стола или ще се наведат към вас пред масата, концентрира ни над това, което казвате.
Не е ли дразнещо, че тези действия са подсъзнателни? Помне те, че собствените ви мисли могат и винаги ще влияят върху из раза на лицето ви и понякога на цялостния език на тялото вн Ако те са негативни относно някаква ситуация или друг човек, това може да се изпише на лицето ви. Можете, разбира се, да контролирате това със съзнателната си мисъл. Майсторите на комуникацията със сигурност ще могат да скрият емоциите си и съзнателно да си наложат усмихнато изражение. Усмивката е много по-приемлива от мръщенето. Освен това е много трудно да кажете нещо лошо, докато се усмихвате, а и за усмивка се използват много по-малко мускули, отколкото за мръщене, така че усмивката би трябвало да е точно за всички нас, които ни мързи!
Има огромен брой книги, посветени на темата за езика на тялото в големи подробности, но ето няколко ключови момента, които трябва да запомните
Кратко напомняне:
■ „Слушайте“ с очите си
■ Първите впечатления са най-важни
■ Обличайте се като тази личност, която искате да бъдете
■ Управлявайте собствения си език на тялото и изражението на лицето

Вашият коментар