Как да избягате от многобройните затвори на живота?


извън кутията

мислим ли извън кутията

В продължение на няколко седмици мой събрат монах преподаваше медитация в нов строго охраняван затвор близо до Пърт. Малцината затворници се отнасяли се отнасяли с уважение към монаха. В края на една от срещите те започнали да го разпитват за начина на живот в будиския манастир.
Всяка сутрин ставаме в 4.00ч. – разказал той.
Понякога е много студено, защото в стаите няма отопление. Храним се само веднъж на ден, като всичко е смесено в една купа. Следобед и вечер не ядем нищо. Никакъв секс и алкохол, разбира се. Нито телевизия, радио и музика. Никога не гледаме филми, нито спортуваме. Говорим малко, работим здраво и през свободното си време седим с кръстосани крака и наблюдаваме дишането си. Спим на пода.
Затворниците били същисани от спартанската суровост на монашеския живот. В сравнение с него техният затвор бил като петзвезден хотел.
Всъщност един от затворниците толкова се притеснил за техния приятел монах, че забравил къде се намира и рекъл:
Животът във вашият манастир е ужасен. Защо не дойдеш при нас?
Монахът ми каза, че всички в стаята щели да се пръснат от смях.
Както и аз като ми разказа случката.
После дълбоко се замислих.
Вярно е, че в манастира животът е много суров и от най-строгият затвор за престъпници; и все пак мнозина идват по собствена воля и се чувстват щастливи тук. Докато много други искат да избягат от добре обзаведеният затвор и се чувстват нещастни там.
Защо?
Защото нашите монаси искат да бъдат в манастира, а затворниците не искат да бъдат в затвора.
Ето къде е разликата.
Където и да се намирате, в каквито и удобства да живеете, това място е затвор за вас, ако не искате да сте там. Това е истинският смисъл на думата „затвор“- всяка ситуация в която не желаете да се намирате. Ако работите нещо, което не желаете да работите, значи сте в затвор. Ако сте се обвързали с нежелана връзка, също сте в затвор. Ако сте болни и вашето тяло ви причинява болка и страдание,то също е затвор за вас.
Как тогава да избягате от многобройните затвори на живота?
Лесно е.
Просто променете възприятието си за ситуацията, в която се намирате, и пожелайте да бъдете в нея. Като промените възприятието си за работата, връзката или болното си тяло и приемете ситуацията, вместо да я отхвърляте, вече няма да се чувствате като в затвор. Ако сте удовлетворени, че се намирате там където сте, вие сте свободни.
Свободата означава да чувстваш удовлетворение, че си там където си. Затворът означава да искаш да бъдеш някъде другаде. Свободният свят е светът какъвто го възприема вътрешно удовлетвореният човек. Истинската свобода е свобода от желанията, а не свобода на желанията.

Отвори сърцето си: Будистки приказки за щастие
Аджан Брам

Всичко зависи от нас! :))

One thought on “Как да избягате от многобройните затвори на живота?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s