Спорт и екипност


582048_437722936345676_21648838_nСпортът е причина за толкова много щастие и радост. Израснах с мечтата да стана скиор. Тренирала съм баскетбол, занимавала съм се с катерене, играех футбол с момчетата. Малкият проблем бе, че майка ми мислеше, че няма бъдеще в спорта.  Често съм се чувствала като спортист – чувството за удовлетворение, което спортът може да създаде е невероятно. Не познавам човек, който гледайки церемонията по откриване на Олимпийските игри да не се просълзи. Мислили сте за хилядите часове тренировки, за контузиите, за жертвите, за подкрепата от страна на семейство и приятели?! Научих толкова много от спорта! А каква е връзката между спорта и изграждането на екипи?! Както знаете моята работа е свързана с изграждането и развитието на екипи. За мен няма разлика, с кой работя – с ученици или студенти, с мениджъри или с техните екипи. Чувствам се по един и същи начин –  давам максимума, от това, което мога и  се наслаждавам на това, което правя – давам най-доброто от себе си , защото вярвам в моята работа. И знам, че резултатите ще дойдат. Не съм треньор, за да мога един ден да кажа – обучавах … . Искам да мога да кажа – аз бях треньор на  и докато бях такъв ние направихме и постигнахме това и това, и това. Това е целта ми.Но да се върнем на темата спорт и екипност и  какво можем да научим от спортните отбори?Въпреки различията за нивата на отборите – спортни, младежки, бедни, богати – играчите трябва да бъдат  последователни и мотивирани, за да успяват …това се отнася  дори и за печелившите / най-добрите/ отбори.
Мотивацията на играчите е  причината те да дават сто процента от себе си, за да постигнат набелязаните отборни цели. Отговорността за представянето на отбора пада както върху треньора, така  и върху играчите. Отборно е и усилието, играчите да са подготвени както физически, така и психически за победа.
Ето и четири от най-разпространените  мотивационни практики на спортните отбори:

  1. Да си  поставим реалистични цели– целта е важна, защото дава на играчите  възможност да се борят за достигането и постигането и. Поставят се задължително краткосрочни и дългосрочни цели.  Краткосрочните цели са измеримите стъпки, водещи до постигането на дългосрочните цели.  Целите трябва да са реалистични и същевременно постижими.
  2. Позитивна нагласа- обсъждайки с играчите тяхното представяне, помага да се изградят стандарти, които да ги мотивират. Важно е да се фокусирате върху това, което вашите играчи правят най-добре, а не върху това, което не правят добре, например фокусирайте се върху прогреса на вашите играчи J, който неминуемо ще доведе до по-високи резултати.  
  3. Дайте шанс на играчите си да изказват мнение- и се вслушвайте в него- играчите разчитат повече на това да следват треньор, който се вслушва в тяхното мнение. Давайки шанс на играчите си да изказват мнение, те стават по-мотивирани да следват поставените цели в името на треньора и отбора.  
  4. Да знаеш какво мотивира всеки един от играчите- ако знаете какво мотивира всеки един от вашите играчи, вие /като треньор/  ще бъдете в по-добра позиция, за да им помогнете да покажат най-доброто от себе си.  Ако нещо работи добре за един играч, това не означава, че то работи добре за другите играчи и за отбора като цяло.  

„Може да имате най-добрите футболисти в света, може да играете на най-хубавия стадион, може да тренирате на най-модерните подготвителни бази, може да Ви подкрепя най-огнената публика, но ако не печелите на терена, след време никой няма да помни тези неща“ (Жозе Моуриньо).

Дръжте отбора си мотивиран, поставете реалистични цели, давайте позитивна обратна връзка, вслушвайте се в тях, разберете какво ги мотивира…и резултатите неминуемо ще дойдат !

2 thoughts on “Спорт и екипност

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s