Сезонът на тийм билдинга


Сезонът на тийм билдингите започна, ето някои полезни въпроси, които ще ви помогнат в подготовката …

Организирането на тийм билдинг не е никак лесно независимо дали става въпрос за спортен ден сред природата или тридневно обучение . Служителите имат различна представа за това какво би трябвало да представлява един тийм билдинг. Някой от тях негодуват срещу това, че изоставят работата си, а други, тези, които наистина дължат много на екипа, не желаят да прекарат това време с колегите си. Още по-трудно ще е да се справите с проблема как да внедрите нов служител в екипа си без да прекъсвате работата.
Ето защо е необходимо внимателно планиране на тийм билдинга, за да бъде той успешен.

1. Защо го правите? Това е първият въпрос, който трябва да си зададете. Защо искате точно тези хора да станат по-близки и какви са желаните резултати от това събитие? Само за да се забавлявате? За да преодолеете проблемите, свързани с работата в екип или мотивацията? Награда за добре свършената работа? Уверете се, че Вие и останалите участници знаете каква е целта на събитието. Много по-лесно е да избереш правилното действие и да организираш успешно събитие, когато още от самото начало знаеш какви са целите му.
2. Кой да бъде включен? Помислете за това кой трябва да бъде на тийм билдинга и дали хора от висшите управленски нива в компанията трябва да бъдат включени. Важно е в тийм билдинга да вземат участие колкото се може повече членове на дадения екип, така че е добре да планирате това събитие от по-рано и да го включите в календара на компанията си.
3. Какво ще се случи в самия ден? Вече имате представа какво искате и какво трябва да представлява тиймбилдинга.  Следващата стъпка е всички служители да бъдат консултирани относно същността на събитието.  В противен случай това няма да бъде екипно събитие.Имаше тенденция да се организират игри със спротно-приключенска насоченост като влизане в пещери, но някои от служителите може да не искат и да откажат да вземат участие в подобно събитие. Ако искате служителите Ви да участват, уверете се, че подбраните игри са подходащи и няма да стреснат хората.  Добре е да изведете служителите си от тяхната обичайна работна атмосфера. Организирали сме достатъчно  тийм билдинги 🙂
4. Място на провеждане. Помислете за логистиката на служителите си. Ако тийм билдингът са провежда на място, различно от работното, как хората ще стигнат до там? Да предвидят ли повече време за път? Не искате денят да тръгне лошо, защото хората са раздразнени от това, че трябва да тръгнат 30 минути по-рано от обикновено, за да пристигнат на време. Също така се уверете, че събититето и мястото, на което се провежда, са достъпни за всички и са осигурени всички необходими условия.
5. Оценка . Често се случва още в самия ден на провеждането на тийм билдинга да можете да кажете дали той е бил успешен или не, но е важно да го оцените правилно и бързо. Изисквайте обратна връзка, питайте служителите си какво мислят за него и какво за взели от него, с какво той им е бил полезен. Изгответе въпросници, посредством които в края на деня или в близките седмици да оцените проведения тийм билдинг. Добре е тези въпросници да бъдат попълвани анонимно, за да бъдат отговорите по-откровени. По този начин обратната връзка ще Ви улесни в това да знаете какво да правите и какво – не следващия път, когато организирате подобно събитие.

Поздрави,

Кики

Реклами

One thought on “Сезонът на тийм билдинга

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s