Трите „П“ на мотивацията


Има стотици книги, посветени на темата, но в края на краищата никой не може да ви мотивира да направите каквото и да било. Мотивацията идва отвътре-вие изпитвате вътрешен подтик да направите нещо заради удоволствие, страх или други вътрешни фактори. За да стимулирате поведението, което желаете у самите вас и у другите, има три неща, които трябва да знаете:

1. Признание. Това е един от най-мощните мотивиращи фактори. Когато отдавате признание и хвалите постиженията, големи и малки, хората се чувстват прекрасно. Те изпитват позитивни емоции, щастливи са и са по-полезни. Добиват самочувствие и имат по-голямо желание да повторят успешното изпълнение или да се заемат с нови задачи.
2. Премии. Призванието е едно, премиите са нещо друго. Хората се нуждаят от всякакъв вид премии, които да ги стимулират, иначе ще започнат да смятат, че признанието е само на думи, без да е подплатено с нищо съществено.
Има два вида премии:веществени и нематериални. Първите са материални или парични. Това може да бъде бонус, повишение или просто награда. Нематериалните премии също са мощни стимули. Можете да водите хората на обяд, след като са изпълнили важна задача, или да възложите по -голяма отговорност, или да ги изпратите на обучение ( в този случай с един куршум убивате два заека – не само наградения се чувства по-ценен и важен, но и компанията се сдобива със служител, който ще може да постига по-добри резултати в бъдеще), има много начини за премии 🙂
3. Последваща подкрепа. Друго средство за мотивация е „постоянната последваща подкрепа“. Ще рече постоянно да коментирате работата на служителя както насаме, така и публично. Ако става дума например за проект, който продължава няколко месеца, трябва редовно да отдавате дължимото и оказвате последваща подкрепа на хората си на всяка стъпка от процеса или за всяко минипостижение, дори и ако все още не са постигнали окончателния резултат.

Важно е обаче, да не се забравя че ключът към повишаване на вътрешната мотивация е да се съобразявате с нещата, които хората ви ценят. Това не е толкова лесно, колкото изглежда, затова направете съответните проучвания и попитайте  хората какво наистина искат, какво ще ги зарадва. Отговорите може да ви изненадат…:)мотивация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s