Формално, неформално


тренинг

неформално обучение

Мисля че, вчера чух за едно село в Монтана, където е направен образователен кооператив 🙂 Заместник кмета, обучава на доброволни начела двамата англичани и единствения неграмотен дядо в селото, от своя страна англичаните обучават заместник кмета , дядото и всички, които искат на английски, а пък съселяните от друга страна обучават англичаните, как да си отглеждат зеленчуците и животните 🙂  Много ми хареса целият този кръговрат и като се замислих го свързах с неформалното образование .  Ще кажете каква е връзката между интригуващия кооператив и неформалното образование ? Ами много просто и в кооператива и в неформалното образование,  идеята е хем да се научиш на нещо допълнително, хем ако се наложи да споделиш опит 🙂 Но да разсъждаваме малко по-сериозно по темата…

Защо все по-често започва да се говори за неформално образование?

От къде идва нуждата от такова?

Къде и как можем да го получим?

Това са част от въпросите, на които ще се опитаме да дадем адекватни отговори.

Повечето от нас разбраха, че светът  такъв какъвто го познавахме до преди финансовата криза, няма да бъде същия. От тук нататък Той всеки ден ще е различен. И това ще бъде нормалното му състояние. Всеки ден ще бъде едно ново предизвикателство. Ще успеем ли да отговорим на тези предизвикателства и как?

Образованието е консервативна институция. На пръсти се броят образователните институции като училища и университети, в тясна връзка с реалната бизнес среда. Всички ние трябва да изградим нагласа за промяна.

За тази промяна тихичко започна да се говори преди десетина години в университетите. Накои от преподавателите споделиха, че ако искаш да се развиваш в дадена област, то материала залегнал в обучението там не е достатъчен. Че трябва да се интересуваш от литературата в своята област, да посещаваш форуми свързани с темата и дори да участваш в проекти, чрез различните неправителствени организации. С няколко думи да трупаш опит, контакти и да събираш информация от възможно най-различни източници. Трудна задача предвид големият брой източници появяващи се всеки ден, но и това е част от неформалното образование.

Истината е тази, че след, а някои дори по време на обучението си вече са на пазара на труда.  А този пазар като всеки друг е силно конкурентен. Бакалавърските и магистърските степени вече не са достатъчни. Пазара на труда въвежда и допълнителни критерии като- умения за работа в екип, умения за комуникация, за водене на преговори или взимане на решения, та дори и така модерните напоследък лидерски умения. За това в какви инициативи си участвал. По какви проекти си работил в социалният или личният ти живот.

Надяваме се , че успяхме да отговорим на първия въпрос, защо все по-често се говори за неформално образование. Ще се радваме да споделите вашето мнение или опит по въпроса. Очаквайте отговорите на следващите въпроси.

тийм билдинг

неформално обучение

… и за край да обобщим не зависимо каква форма на образование изберете, важно е да се чувствате комфортно и удовлетворени,  в крайна сметка, живота, който живеем в момента изисква адекватни, бързи и навременни промени… или с една дума да сме приспособими и гъвкави 😉 …е, станаха две думите

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s