Липса на доверие в екипа


team building
Доверието е в основата на добре функциониращия и сплотен екип. Без него екипната работа е почти невъзможна. За съжаление думата доверие се употребява – в повечето случаи погрешно-толкова често, че се е изтъркала и е изгубила истинския си смисъл.
В контекста на изграждане на екип доверието е увереността сред членовете на екипа, че намеренията на колегите са добри и че няма причина да заемаш отбранителна позиция или да проявяваш предпазливост. Участниците в екипа не бива да се чувстват зле при мисълта, че са уязвими един пред другиго.
Това описание, само по себе си, малко противоречи на по-стандартната дефиниция на доверие, в чиято основа е способността да предвидиш поведението на човека въз основа на предишен опит. Така например, човек би могъл „да се довери“ на желанието на даден колега от екипа да работи с високо качество, защото вече го е правил в миналото.
Колкото и желателно да е това, то не е достатъчно, за да бъде онзи вид доверие, характерен за отличния екип. Необходимо е членовете му да станат уязвими един спрямо другиго, както и да бъдат уверени, че тази уязвимост няма да бъде използвана, за да им се навреди. Уязвимостта, която имам предвид, включва слабости, недостатъци в уменията, личностни недостатъци, грешки и молби за помощ.
Колкото и „мекушаво“ да звучи това, единствено когато могат без притеснение да се разкрият един пред другиго, членовете на екипа започват да действат без непрекъснато да се тревожат за своята безопасност. В резултат на това могат да съсредоточат енергията и вниманието си изцяло върху работата си, вместо да бъдат стратегически неискрени един с другиго.
Постигането на основаващо се на уязвимостта доверие е трудно, защото при напредването в кариерата и образованието си повечето успели хора се научават да се конкурират с колегите си и да пазят репутацията си. За тях е трудно да преодолеят тези инстинкти в името на доброто на екипа, но точно това е нужно.
Ако това не се направи, цената е твърде висока. Екипите, в които доверието липсва, губят неимоверно много време и енергия, за да се справят с поведението и вътрешните отношения в групата.
Не забравяйте, че екипната работа започва с изграждането на доверие…

Реклами

2 thoughts on “Липса на доверие в екипа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s