Как да научим двама съвсем различни хора да работят заедно?


Случвало ли ви се е да имате проблеми поне с двама от членовете на екипа си,които постоянно спорят? Случвало ли ви се е да си задавате въпроси от сорта на: „Не трябва ли да им ударя главите “ една в друга“?, или просто да потърсите друг подход с по-голяма и по-продължителна стойност? А може би въпросът или отговорът се крие в това да можете да определите различните стилове на взаимодействие със различните хора 🙂 За щастие не е необходимо да имате диплома по психология, за да можете да ги определите. Лично аз препоръчвам един подход, наречен Типов индикатор на Майерс- Брикс. Звучи малко странно, но е твърде просто. Ще дам кратко описане, но ви препръчвам да прочетете малко повече по този въпрос.
Типовият индикатор предлага описание на това, как хората предпочитат да действат в ежедневието си. Например: някои хора предпочитат да се придържат стриктно към дневния ред, докато други предпочитат да скачат от идея на идея. Първият тип личност може да е от типа ИУМП, докато другите- ЕИЧВ. Ако знаете какъв „тип“ е личността, ще можете по-лено да общувате с нея – а същевременно и да помогнете на различните личности да работят един с друг. Може би си задавае въпросът, какво все пак означават тези съкращения? Индикаторът е основан на четири измерения- според това как хората предпочитат да действат.
Първото измерение е свързано с това как те се енергизират- какво ги навива. Един интроверт ( И) се изпълва с енергия от вътрешният свят и мислите и идеите си, докато ( Е) екстровертите ( Е) получават енергия от външният свят, от хората и нещата.
Второто измерение описва към какво личността предпочита да насочва вниманието си . Усещащият ( У) се съсредоточава върху фактите и петте сетива, докато на другия край е Интуитивният тип ( И) – той се съсредоточава върху това, което бихме могли да наречем шесто чувство.
Третото измерение описва как личността взима решения. Мислителят ( М) е склонен да използва разума и логиката, докато Чувставащят( Ч) обича да се обляга на ценностите и на субективната преценка.
Последното измерение описва личностният общ подход към живота- където Преценяващите(П) предпочитат да планират и организират, докато Възприемащите (В) предпочитат спонтаността и гъвкавостта.

Ако направите всички комбинации, ще откриете, че тези изменения определят 16 типа личности.
Mожете да си спестите редица главоболия и време, които прозилизат от различията в стила на работа на хората около вас- това се получава когато имате вътрешна яснота за стиловете на индивидите и можете да ги комбинирате с помощта на основните инструменти на обучение и управление 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s