Разпределение на времето в екип и делегиране на задачи


Тревогите на всеки мениджър са свързани с контрола върху екипа, за който отговаря и спазването на сроковете и качеството на проектите, по които работи този екип. В самия проект са заложени междинни и крайни срокове, които в повечето случаи са задължителни и не могат да бъдат променяни. Ръководителят на екипа е този,който следи за изпълнението на сроковете, но може да делегира върху човек от екипа отговорността за по-стриктното следене и напомняне : за предаване на документация, за завършване на дейности по проекта и др.
Важно е целия екип да е убеден в ползите от делегирането на задачи и в това, че не прехвърляте върху някого чужда или своя задача. На целия екип следва да е ясно защо точно тези хора са подбрани, за да им се възложи задачата.  Спазвайте следните основни моменти:
– ясно описание на работата (цел, обхват на отговорности, срокове за приключване, от каква допълнителна информация се нуждае служителят, кой ще му помага, ако се наложи);
– постигане на съгласие за качеството, начина на измерване на прогреса и начина за отчитане на този прогрес;
– ясно определена степен на отговорност при възлагане на задачата (да взема решение, когато се налага без да се консултира с вас или да взема решение само след консултация с вас, да дава препоръки, да предоставя алтернативи, от които вие ще избирате и т.н);
– система за обратна връзка
.
Всичко, което коментирате със служителя при възлагане на задачата да бъде описано и както служителят , така и ръководителят да разполагат с копие от документа.
Ръководителят може да помогне на екипа и в изработването на механизъм за делегиране на задачи между колеги , като заедно с екипа установи кога и при какви условия колегите могат да делегират един на друг задачи и как ще се процедира в случай на разногласие между колегите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s