ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО ИЛИ НЕВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЯ


Твърди се, че по време на комуникация ние получаваме 7% от информацията от действителните /казани/ думи, 13% от тона на гласа на говорещия и 80% от телесния език или невербалната комуникация. Науката за езика на тялото /невербалната комуникация/ има определено място в умението ни да печелим позиции и приятели. Обикновено в разговорната реч се ползват не-повече от 3 000 – 4000 думи, докато в Българският език думите са по-вече от 30 000. По-голямата част от хората могат да контролират онова, което казват, е, не всички, но повечето могат. Докато в езика на тялото се смята, че има седемстотин хиляди знака, от които 15 000 принадлежат само на лицето. Очевидно човек не може да контролира всички тези сигнали, затова, когато изречената дума е в конфликт със сигнала, подаден от тялото, последният винаги е безпогрешен.
Професионалистът знае, че всеки човек говори по свой собствен начин. Но определени движения и сигнали от езика на тялото са общи за всички.

Целта е да ви запозная вас, със същността на хората, с онова което “казват” и с начина, по който го изразяват.
Основните невербални сигнали в процеса на комуникация са:

 • Телесен контакт;
 • Отстояние /близост в пространството/;
 • Ориентация /на погледа, телесната позиция/;
 • Външен вид /дрехи, физика, прическа/;
 • Поза;
 • Движения на главата;
 • Лицева експресия;
 • Жест на ръцете, главата и тялото;
 • Очите /срещане на погледа/;
 • Невербални елементи на говора /емоционално ниво на речта, интонация и др./

Освен това изключително важно място в процеса на невербалната комуникация заемат следните елементи:
– Обстановката и физиката на комуникиращите;
– Докосването;
– Изражението на лицето;
– Контактът на очите.
Очите:Установено е, че разширената зеница на окото е знак на одобрение, а свитата – на неодобрение: когато нещо ни харесва, зениците ни се разширяват, когато нещо не ни харесва, зениците се свиват.
Не забравяйте, че зениците реагират на светлината. Когато от силна дневна светлина преминете в сумрака на стаята, зениците ви се разширяват. Трябва да имате предвид всички евентуални промени в светлината, ако внезапно забележите нечии зеници да се свиват или разширяват. Езикът на тялото е толкова неясен, а възможностите са безброй.
Пространството:Интровертите обичат да имат повече пространство около себе си и мразят тълпите. Екстровертите, от друга страна, се чувстват по-удобно в по-тясно пространство. Има една зона от 40 – 50 см. около всяко човешко същество, известна като “интимна зона” или собствено психологическо поле. Нарича се интимна територия, защото в нея се допускат само хората, с които човек е в близки отношения. Несъмнено ви се е случвало някой да наруши вашата територия. Нормалната реакция е да се отдръпнете, защото води до напрежение, ако хората не са в близки отношения. Пространството може да се използва за засилване или намаляване на напрежението при определени обстоятелства.
Столовете:Не ви ли е правило впечатление, че в някои офиси столовете за посетители изглеждат някак по-ниски от останалите? А седнете ли на по-нисък стол, неизбежно губите увереност. Уж гледате право към клиента, но някак отдолу. При подобни обстоятелства ще бъде много трудно да направите силно и ентусиазирано представяне. Опитайте се да седнете на друг стол, или станете прави.
*Ако езикът на тялото ви сигнализира липса на увереност, вие сам си отнемате възможността да завършите професионално и успешно срещата. По същата причина обръщайте внимание на начина, по който човек сяда. Интровертите обикновено отместват леко стола си назад. А повечето екстроверти го придърпват напред.
Най-добрият начин за провеждането на делови разговор, е и двете страни да бъдат в равностойна позиция, като по този начин съхранят своите възможности да реализират правилото
“При разговор /продажба/ печели и клиента и продавача”.
На езикът на тялото срещата лице в лице почти винаги означава конфликт. И срещата ви ще протече така. Докато да бъдете един до друг означава, че работите заедно, двама души, които целят да тръгнат в една и съща посока. Освен това, ако сте десняк, опитайте се да накарате клиента да седне от дясната ви страна. Така ще бъдете по-силен, по-красноречив и по-уверен.
Височината. Високият ръст създава впечатление за сила и власт.
Хората винаги се изправят, когато получават някакви награди, шампионът е винаги на по-високо стъпало от останалите. Когато имате важен телефонен разговор обикновено стоите изправени, когато се карате със съпруга, ако сте по ниски от него обикновено бързате да се качите на нещо по-високо или на леглото или на стола. Така сте по-уверени. Ако сте много висок, опитайте се да не създавате чувство за малоценност у събеседника.
Позата. За нея е казано повече, отколкото за който и да било друг фактор. Онова, което е от значение, е смяната на една поза с друга, а не статично положение. Важно е да внимавате със вашите собствени сигнали, които непрекъснато излъчвате при разговор с колеги, подчинени, клиенти. Ако сте мрачни, ако сте обидени, ако сте нервни, ако имате лошо настроение, вие всичко това предавате и на вашите събеседници, без да бъдете в състояние да се контролирате. Невербалната комуникация идва от подсъзнанието, където се съхраняват истинските чувства на човека, без маска и без грим. Енергията, която непрекъснато излъчвате в пространството отразява вашето истинско настроение, тя не може да се контролира. Един елементарен пример: Когато се усмихнете, от другата страна получавате също усмивка, когато сте намръщени със сигурност можете да очаквате подобна реакция.
“Каквото почукало, такова отговорило”
“На каквото си постелете, на това ще легнете”

Лъжата. Известен брой знаци издават кога човек не казва истината. Когато задавате някой важен въпрос, следете отговора на тялото. Ако забележите неволно движение с ръка към лицето, шията, косата или слепоочието, вероятно казаното не отговаря съвсем точно на истината. Следващият показател, е че погледът внезапно се забива в тавана или в пода. Дръжте под око подобни проблеми.
Слушането е важно. То не е лесно. То изисква енергия, концентрация, търпение и толерантност. То изисква непосредствена способност да поставим себе си на мястото на говорещия.
Невербалната комуникация също е важна част от общата комуникативна система. Когато ръководителят се усмихва или се мръщи, това е показател за неговото одобрение или неодобрение. Със своите жестове, мимики, усмивка, тон и изражение на лицето, добрият ръководител влияе върху всекидневната работа на организацията.Слушането също е двустранна комуникация, защото слушателят предава своите реакции чрез израза на лицето и жестовете. Разбира се, слушането е само част от комуникационният процес. Само по себе си, то не може да постигне нищо.

Невербални знаци

Положителен телесен език Отрицателен телесен език
1. Гледа другия в лицето Изобщо избягва да гледа другия човек
2. Прави чест контакт с очите Отбягва очите на другия или гледа агресивно
3. Кима и се усмихва, когато другия говори Многократно си облизва устните или си прочиства гърлото
4. Ръцете са скръстени Ръцете са сгънати
5. Отворени длани Стиска си ръцете здраво заедно
6. Държи пръсти под ъгъл Барабани по масата или сочи с пръст към другата личност
7. Ако е прав, се навежда към другата личност Стои над някой, който е седнал
8. Не сяда с кръстосани крака Сяда с кръстосани крака и нарочно слага
Advertisements

12 thoughts on “ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО ИЛИ НЕВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЯ

 1. Специално за микроизраженията на лицето препоръчвам трудовете на д-р Пол Екман (той е човекът, въвел този термин). Ако сте гледали сериала „Излъжи ме“, можете да придобиете представа за какво говоря.

  • Да гледам сериала “ Излъжи ме“ 🙂 Опитах се накратко да обясня, много малка част от невербалната комуникация 🙂 Това е много широка тема

 2. микроизраженията на лицето са не само изображение дващи инструкции за поведение всеки би се научил да чете лица но без знания по психология това е ненужна информация. Човекът като ли4ност е сложна форма от емоции и всяка промяна на средата дори тази която не се вижда го кара да деиства по различен начин. Човек без далбоки познания по психология може да раз4ита само 35 % от човешките деиствия таи като те само изградени като навик как да работи в дадената среда какво да прави в определени моменти и пак казвам неговите деиствия зависият от външни фактори променяш средата променят се деиствията какво сам направил вчера може да разбересх днес но ако изпадна 10 пати в сащата ситуация и реагирам 10 пати различно ще имам смесен емоционален спомен това неможе да се определи от микро изражения това ми е мисалта таи като те ще бадат съвсем обаркващи дори за специалист от класата на д-р Пол Екман

 3. все пак това е само статия за невербалната комуникация – погрешно е да се мисли, че ако можем и разпознаваме невербалната комуникация ще можем да предопределим кой как ще действа – за мен вербалната и невербалната комуникация вървят ръка за ръка – и все пак ако ме сърби носа не означава, че лъжа – контекста е важен 🙂 Това е само статия !!!

 4. по две от точките има неточности а те са 1 и 4. Ако човек гледа другия в очите е сигнал за лъжа тъй като той следи за това дали са му се хванали на лъжата. По точка 4 ако човек е със скръстени ръце и/или крака това е признак на притеснение и нервност. Да съгласен съм че трябва да се тълкува езика на тялото стъпвайки и на дълбоки познания в психологията.

  • Отново всичко зависи от контекста на разговора. В много от случаите скръстените ръце и крака имат положителен знак 🙂

 5. Гласът е елемент на невербалния език. Даже гласът е най- мощният елемент.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s