Ще умре ли социалното пушене в офиса…


тийм билдинг

неформално обучение

И така: ще умре ли социалното пушене в офиса, подложено на „репресиите“ на работодатели и законодатели? И най-вече – с какво може да бъде заменено?

На работното място споделеното пушене изпълнява социална функция. То помага за приобщаването, ако си нов служител; за поддържането на здрави и полезни връзки с колеги и дори за по-лесно и неформално общуване с началниците, които иначе нямат време, но ако е за един фас, все ще намерят… ; и гарантира, че до теб ще достигат важните/актуални новини за фирмата и хората в нея. С други думи, за да се чувстваш в свои води в офиса, волю-неволю ставаш част от групичката на пушещите…

Трябва ли обаче това да е основният начин за неформална комуникация в работна среда? Защото освен че вреди на здравето, пушенето има и други странични ефекти.
Повечето работодатели (дори пушещите такива) недолюбват вредния навик на подчинените си, било защото не им харесва да се прахосва ценно работно време, било защото привиждат в пушачите фирменото ядро за разпространение на слухове и създаване на опозиционни настроения. Някои от тях дори предприемат открити враждебни действия срещу тях (често прикрити като благовидната грижа за здравето). Законодателството, което забранява практикуването на навика в закрити помещения, а съвсем скоро изобщо на обществени места, също сериозно вгорчава живота на пушачите, били те социални или асоциални, принуждавайки ги да жертват комфорта си в името на няколко дръпвания. Да не говорим, че непушачите остават изолирани, освен ако не са готови да „увредят сериозно своето здраве“.

„Имаш ли огънче„,  фраза, която  беше и си остава един непринуден, макар и малко клиширан повод да се запознаеш с някого…ще трябва да я заменим, но с какво…

Специалисти по човешки ресурси и вътрешни комуникации в компаниите продължават да си блъскат главите в търсене на заместител. Кътове за кафе (но без цигари), джаги, пъзел, спорт, екипни обеди и други сплотяващи мероприятия обаче някак си не успяват да постигнат същия ефект, още по-малко да отнемат първото място на пушенето в класацията за „10 най-лесни начина да установиш контакт с колегата“.

А може би при вас не е така и вече не ви се налага да ползвате запалката, за да „разчупите леда“? Споделете опита си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s