Учене чрез опит


1461077_10151878063158460_670595447_nЧували ли сте за историята на котката? С тази история накратко би могло да се обясни ученето чрез опит 🙂
Ето я и историята: Веднъж котката легнала върху гореща печка…веднъж изгорила се, тя никога повече  не повторила   тази грешка, но не лягала и върху студента печка, защото не била извлякла цялото възможно знание от опита, който имала …
В този смисъл ученето, чрез опит предоставя възможността да бъдем малко по-умни от котката 🙂
Процесът на учене има не само интелектуален компонент, но и емоционален. Възрастните учат чрез правене, те искат да бъдат включени…Ученето  чрез опит най-общо може да се представи като процес, при който обучаемият извършва някаква дейност, критично я анализира, извлича полезни  моменти от анализа и се опитва да ги приложи чрез промяна на поведението.
Всъщност ние непрекъснато се учим от своя опит, с всяко ново преживяване съзнателно или не си задаваме въпроси, както какво всъщност се случи, как се чувствах, какво трябва да запомня от това преживяване.
Научаването може да се определи като промяна в поведението, която е резултат от определен опит или информация и обикновено е цел на всеки тренинг. Ефективността на обучението чрез преживяване се базира на факта, че за нас практически няма по-значимо нещо от самите нас. Преживяванията, чрез които се учим, са част от всекидневния живот, но могат да бъдат и организирани предварително  във вид  на структурирано преживяване, за да осигурят възможност за специфични видове обучения.
Самото структурирано преживяване (опит) има такъв дизайн, че да се откроят някои аспекти на ситуацията, а други да останат незабележими. Създава се набор от условия, влияние върху ролите на участниците и самия процес на взаимодействие между тях.
Едно  от предимствата на този вид обучения е, че може да се адаптира към различни ситуации и теми, свързани с развитието на екипа, на лидерството и т.н Щом веднъж  се определят конкретните обучителни цели, могат да се изберат различните видове дейности за тяхното постигане…
Обучението чрез опит ( преживяно) е част от всекидневния живот, тъй като човек никога не спира да се учи. Главна цел на обучението е пренасяне на наученото от тренинговите програми към ситуации на работното място, от тренингова ситуация към лично и професионалното всекидневие.

За повече информация, свържете се с нас:Обучения

One thought on “Учене чрез опит

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s