Мозъчната атака


обучение за решаване на конфликти

продуктивният конфликт на идеи да се отличава от деструктивното боричкане и между личностни дрязги

Мозъчната атака е метод за генериране на нови идеи(креативно мислене). Той се използва за нови теми, програмни идеи, решаване на проблеми, публикации, слоган, групови цели, правила и т.н. Той е по-лесен за изпълнение и прилагане дори и от не професионалист в тази област. За осъществяването ни е нужно табло(дъска или постер), маркер и човек които да записва ключовите думи. А самата мозъчна атака представлява: на поставен конкретен въпрос(написан на табло така, че всички да го виждат), група генерира кратки идеи, мнения, асоциации ,изобщо каквото му хрумне на даден човек той го изрича и ключовите думи веднага бъдат записвани на това табло така, че всички да ги виждат. Важно тук е, че трябва да се предразположи групата да даде абсолютно всички асоциации, които и възникнат, като идея. Не е важно за момента дали е глупост или не, важно е, че след обмисляне може да доведе го нещо полезно, а дори и в момента на тази мозъчна атака тази “глупост”, така да се каже, може да провокира нещо в друг член от екипа и той да даде идея, която после да бъде полезна.
Правилата са :
Ситуация:

– слага се ограничение от 10- 20 минути в началото
– групата трябва да е между 3 – 15 човека. Ако са повече, дели се на групи и с всяка група се провежда, независимо от останалите групи.
– Въпросът трябва да е само един. Той трябва да се изрече на глас и да бъде записан на таблото, така че всички да го виждат. Важно е да се фокусира върху самият въпрос
– Отговорите се записват на таблото, всеки трябва да ги вижда. Изписва се само ключова дума или фраза. В никакъв случай не се пише име на предложилият.
Правила:
– Никога не се обсъждат, критикуват или хвалят идеите
– Не трябва да се притесняваме при настъпване на мълчание, по някога най-добрите идеи се раждат след кратка пауза.
Обсъждане:
– ако мозъчната атака е разделена на групи се събират листите с идеите на всички, прочитат се идеите на останалите
– подреждат се в някакви категории
– обсъждат се кои стават и кои не, тези които стават се ранжират.
– трябва да сме сигурни, че са използвани идеите на всички , за да няма неизползвани идеи.
Мозъчна атака може да се направи на всякаква тема и всеки може да пробва. Този техника е полезен с това, че не трябва да се отделя време, както при “игрите за разбиване на леда” за осъществяването й. При самото решаване на самият проблем(измисляне на слоган, взимане на решение и т.н.) се постига това опознаване на членовете в екипа. Разбира се начина на мислене на човека до теб. Постига се така търсено сплотяване на екипа. Изграждане на тези жизнено важни комуникации.

3 thoughts on “Мозъчната атака

 1. Здравейте,
  Благодаря за тази тема, честно казано все по често използваме този метод за да обогатим идеите си. Знаете всеки е добър в нещо, но когато се комбинират идеи и знания резултата може да бъде изключителен. Не съм знаела правилата на брейнсторминга до сега, но сега вече ще ги прилагаме, определено ще има ефект. Да раздвижим тези мозъци:)
  Чакаме следващия материал.

 2. Здравейте,
  радваме се, че сме били полезни 🙂 За това е създаден блога, ще продължим темата и ще се радваме на препоръки и коментари :))
  Поздрави,

  време е да раздвижим мозтците …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s